Klimatske naprave

Klimatska naprava

V času, ko so klimatske naprave stroškovno dosegljive skoraj vsakemu, je ob projektiranju novih objektov obvezen razmislek o dodatnih inštalacijah za hlajenje ali klimatizacijo prostorov. To ne velja samo za poslovne objekte, kjer so inštalacije za hlajenje prostorov obvezni del projektov strojnih inštalacij, temveč tudi za manjše stanovanjske hiše in stanovanja. Pri dogovoru s projektantom prihaja do problema, za kaj se odločiti, kajti kombinacij in vrst sistemov za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje je veliko in vsak izmed njih ima nekatere prednosti in slabosti.

Pod pojmom klimatizacija prostorov razumemo vzdrževanje lokalne klime, torej vzdrževanje želene vrednosti temperature, relativne vlažnosti ter čiščenje in menjavo zraka v prostorih. Razloge za potrebo po klimatizaciji lahko pripišemo splošnemu dvigu standarda, nižjim cenam sistemov za klimatizacijo in čiščenje zraka.

 

Hlajenje prostorov

Hlajenje je proces, pri katerem s hladilno napravo telesu odvzamemo toploto in ga s tem ohladimo. Hlajenje lahko izvajamo lokalno s postavitvijo lokalnih klimatskih naprav ali centralno s postavitvijo centralne hladilne naprave za hlajenje bivalnih prostorov. Lokalna postavitev je danes dosegljiva vsakomur zaradi nizkih cen klimatskih naprav nekaterih proizvajalcev. Centralna postavitev je mogoča le pri inštalaciji centralnega cevnega sistema hlajenja po objektu. Kot prenosni medij po navadi uporabimo vodo, ki jo po cevnem sistemu, podobnem ogrevanju, vodimo do hladilnih površin v prostorih. Ker v hišah predvsem potrebujemo ogrevanje, je pametno, da pri že inštaliranem cevnem sistemu ogrevanja v hiši isto napeljavo poleti uporabimo tudi za hlajenje.

 

Popolna klimatizacija prostorov

Klasične klimatske naprave so skoraj brez izjem namenjene popolni klimatizaciji prostorov. Ob pojmu klimatska naprava pomislimo najprej na poletje in hladno sobo, kjer je postavljena naprava, ki vpihuje hladen zrak v prostor. Vendar pa takšne naprave ne moremo imenovati hladilna naprava. Z njo namreč reguliramo stopnjo vlažnosti, odstranjujemo prašne delce in vonjave iz zraka, pa tudi ogrevamo zrak v prostoru. Če poenostavimo, s klimatsko napravo lahko poskrbimo za ugodje v prostorih preko celega leta, ne glede na zunanje vremenske pogoje. V našem podnebju, kjer imamo pozimi dokaj nizke zunanje temperature, za ogrevanje prostorov klimatske naprave dostikrat niso ekonomsko upravičene. Zato pa je njihovo delovanje toliko bolj pomembno v vročih in vlažnih poletnih dneh.

 

Enodelne klimatske naprave

Enodelne klimatske naprave so kompaktne naprave, s celotnim hladilnim sistemom v istem ohišju. Mednje štejemo enodelne okenske klimatske naprave, ki se danes več ne uporabljajo ter premične klimatske naprave.

 

Dvo ali večdelne klimatske naprave split sistem

Razlika med enodelno in dvodelno napravo je v ločenem hladilnem in kondenzacijskem delu hladilne naprave. Notranji hladilni del ostane v prostoru, medtem ko drugi del klimatske naprave (zunanja enota – kondenzacijski del s kompresorjem) postavimo iz prostora oziroma hiše. Pri obrnljivosti hladilnega procesa naprava deluje kot toplotna črpalka. Take naprave so uporabne tudi v prehodnih obdobjih in pozimi, ker ob obrnitvi procesa omogočajo zračno ogrevanje prostorov. 

Zadnje novice